S a t é  A y a m  ( k i p  S a t é )

                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saté Ayam / Babi

1 kg schouderkarbonade of kippendijenfilet
4 - 5  el ketjap manis
1 kip of runderbouillon
1 el olie
1 - 2 tl sambal oelek    *
1 tl suiker
¼ tl vet-sin
1 fijn gesneden ui
4 tn knoflook
1 tl ketoembar
1 tl djinten
1 tl assam of tamarinde
 
* sambal oelek naar smaak toevoegen.
 
Vlees in kleine blokjes snijden. In een pan ketjap manis mengen met kruiden (fijn gesneden ui, geperste knoflook, djintan, tamarinde, zout, kippenbouillon, sambal oelek, suiker, ketoembar enz.) en olie. Vlees indoen en zachtjes kneden of goed mengen tot alle vocht is opgenomen. Aan stokjes rijgen. Minstens 1 uur laten staan of in de koelkast wegzetten tot het gebruikt wordt.
 
Op grill gaar roosteren of in koekepan met een klein beetje olie onder af en toe roeren gaar laten worden. Het lekkerste is roosteren op de barbecue met houtskool.
Warm serveren met pinda- en of ketjapsaus.
 
 
* Pinda saus *
1 fijn gesneden ui
2 djeroek poeroet blaadjes
2 tn knoflook (persen)
1 kippenbouillon
350 gr pindakaas
3 tl suiker en zout naar smaak
350c - 400cc water
½ citroen
2 el ketjap manis
2 el olie
1 tl sambal
 
Bereiding
Ui heel fijn hakken.
Knoflook persen.
Olie opwarmen en ui en knoflook glazig fruiten.
Sambal, suiker, djeroek poeroet blaadjes, kippenbouillon er in doen.
Water erbij gieten en 1 minuten ZACHT laten koken.
Let Op: zacht laten koken,  dus niet op een hogestand,  want anders gaat het schiften.
Zodra het kookt,  vuur uitzetten.
Pindakaas toevoegen en met garde losweken, goed mengen.
Van het vuur halen en ketjap ingieten. Citroen uitpersen.