A t j a r  T j a m p o e r  

( Z o e t z u u r   g r o e t e n )

Atjar tjampoer
 
olie
½ winterpeen
½ komkommer of 3 grote augurken
100 gr sperziebonen of
100 gr bloemkool
of witte kool
1rode paprika
1 klein potje zilveruitjes
½ spaanse peper
1 grote ui
2 kemirie nootjes
3 tn knoflook
1 salam blaadje
1 plakje laos
1 sprietje citroengras (sereh)
1 plakje gember (djahe)
vet-sin (naar smaak)
2 - 3  eetlepels suiker (naar smaak)
3 - 5 eetlepels azijn (naar smaak)
1½  theelepel koenjit of geelwortel poeder
1 kopje water
1/3 blok santan
 
 
Voorbereiden:
De wortel, komkommer, sperziebonen en paprika goed schoonmaken
en in dunne repen van ca. 4 cm lang snijden.
De bloemkool in kleine roosjes snijden
De zilveruitjes uit laten lekken.
De spaanse peper, ui, kemiri, knoflook en kunjit fijnmaken
in een blender.
De laos en gember(djahe) kneuzen.
 
 
Bereiden:
Bak alle kruiden (gemalen kruiden, gemberwortel, laos, salam blaadje, spriet sereh) tot ze goudbruin zijn.
Voeg alle groenten erbij en goed doormengen. Voeg de suiker, azijn, vetsin en het kopje water toe en weer goed mengen. Het gas lager zetten en onder af en toe roeren het geheel gaar laten worden.
Als laatste doe er de santan  bij.
 
 
Let op:  laat de groente niet te gaar worden.
Dit gerecht kan koud gegeten worden met witte rijst en sate.